Steun ons en help Nederland vooruit

zondag 31 maart 2019

Bezoek aan SUEZ

Op uitnodiging van Avalex, het bedrijf dat voor 6 gemeentes in onze regio ons afval inzamelt en verwerkt, zijn 20 raadsleden op vrijdag 15 maart op bezoek
geweest bij PMD sorteerder SUEZ. D66 was daarbij.

SUEZ is gevestigd in Rotterdam en ontvangt de aan de bron reeds apart ingezamelde PMD via een tussenstation in Delft. Daar wordt nogmaals gecontroleerd of er geen vreemde zaken tussen het PMD-afval zitten. Voorbeelden die we gezien hebben zijn schoenen, jerrycans met chemisch afval en ijzeren staven, erg vreemd allemaal.

Het afval wordt uiteindelijk gesorteerd in 10 verschillen afvalstromen, inclusief een stroom restafval. 75% van het PMD kan dan worden aangeboden aan bedrijven die het als grondstoffen hergebruiken. Dat kan hoger als de kwaliteit van het aangeboden PMD afval hoger wordt!

Onze gastheer bij SUEZ gaf ons nog een vuistregel mee: als afval verpakkingsmateriaal is, dat leeg is en uit de keuken of badkamer komt, dan hoort het bij het PMD.
Al met al een zeer interessante middag!