Steun ons en help Nederland vooruit

vrijdag 15 november 2019

Bamboe verkeersborden

Het is een relatief nieuwe ontwikkeling: verkeersborden gemaakt van bamboe, in plaats van aluminium. In steeds meer gemeenten wordt ermee geëxperimenteerd, en fabrikant HR Groep benoemt in dit AD artikel even het grote voordeel: “Bamboe absorbeert 400 kilogram CO2 per kubieke meter. Bij de productie van aluminium uit bauxiet wordt juist 33.000 kilogram CO2 per kubieke meter uitgestoten.”

Dit is natuurlijk een prachtig zichtbaar voorbeeld van onze inzet voor een duurzame toekomst, waar wij graag het initiatief voor nemen. Daarom vroegen we tijdens de algemene beschouwingen aandacht voor bamboe verkeersborden in. De meerderheid van de raad steunden ons bij voorbaat al. We vroegen het college of zij willen onderzoeken of onze gemeente de overstap kan maken naar verkeersborden gemaakt van bamboe. Bij de schriftelijke vragen en de tafeltjes avond vooraf gaf het college al aan het een interessante ontwikkeling te vinden. Ze vonden het zonde dat bij de vorige aanbesteding van verkeersborden bamboe borden nog niet beschikbaar waren. Tijdens de behandeling van de begroting voegde wethouder Jense daar aan toe dat de huidige aanbesteding pas in 2022 afloopt.

Gezamenlijk zijn we toen tot de conclusie gekomen dat het nu geen zin heeft om een onderzoek te doen naar de bamboe verkeersborden. Als we over 2-3 jaar pas de nieuwe aanbestedingsprocedure in gaan, heeft nu onderzoek doen geen zin. Lichtpuntje is dat we komende jaren de ervaringen van andere gemeenten hiermee kunnen verzamelen. Ook kunnen we nieuwe ontwikkelingen volgen. De wethouder heeft ons beloofd om bij de nieuwe aanbesteding bamboe (en/of andere duurzame(re) oplossingen) als serieuze optie mee te nemen.